2019 ATIK YÖNETİMİ ZİRVESİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar; Sıfır Atık Yönetmeliğini En Kısa Sürede Çıkartacağız”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının öncülüğünde, atık yönetimi ile ilgili uygulamaların güçlendirilmesi, geliştirilmesi, çevre koruma ve ekonomik getirinin birlikte ele alınması ve sürdürülebilir kalkınma ilkelerinin hayata geçirilmesi ile sıfır atık yönetim politikasının hedef, risk ve faaliyetlerinin daha şeffaf ve analitik bir şekilde değerlendirilmesi amacıyla Antalya’da “2019 Atık Yönetimi Zirvesi” düzenlendi.

PAGÇEV’İN de katıldığı “Atık Yönetimi Zirvesi”nde geniş çaplı yer verilen sıfır atık yönetiminde, iyi uygulama örnekleri, eğitim ve farkındalık çalışmalarının önemi, gıda atığının azaltılması, israfın önlenmesi, AB ülkelerindeki özel atık yönetimi uygulamaları, depozito uygulamaları, sıfır atık kapsamındaki sürdürülebilir yaklaşımların uygulanması konularına yer verildi.

Zirvede konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, “Atık yönetimi konusunda çalışan; üniversite, özel sektör, kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarından yaklaşık 800 kişi katılım sağlayarak, 3 gün boyunca; 27 oturum başlığı altında 102 sunum gerçekleştirilmiştir” dedi.

“Atık değerli bir hammaddedir. Bu hammadde değerlendirilerek ekonomiye kazandırılmalıdır.” Şeklinde konuşan Bakan Yardımcısı Birpınar, zirvenin her yıl gerçekleştirileceğinin altını çizdi.

Atık yönetimine artık yeni bir yaklaşımla baktıklarını söyleyen Birpınar; “Bu yeni yaklaşım bütüncül bir özellik gösteriyor. Diğer bakanlıklarla da koordinasyonu güçlendiriyoruz. Üniversite ve özel sektörün iş birliğiyle giderek artan sayıda proje yapıyoruz. Atık yönetiminde daha başarılı olmak için önümüzdeki süreçte sahaya daha çok ineceğiz.” ifadelerine yer verdi.

SIFIR ATIK PROJESİ GENİŞLİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan ve 2023 yılına kadar bütün Türkiye’ye yayılması hedeflenen Sıfır atık projesinin 13 bin 375’in üzerinde kamu kurum ve kuruluş binasında hayata geçirdiklerini anımsatan Bakan Yardımcısı Birpınar, Sıfır Atık Yönetmeliğini en kısa sürede çıkartacaklarını ifade etti.

Sıfır Atık Yönetmeliği ile sistemin kurulması ve geliştirilmesinin sağlanması için Sıfır Atık Müşaviri kavramını getireceklerini sözlerine ekleyen Bakan Yardımcısı Birpınar konuşmasını şöyle sonlandırdı; “Sıfır atık sisteminin iyi işlemesi için sokak toplayıcılarının sisteme entegre edeceğiz. Sıfır atık sistemiyle sanayicimize temiz ve nitelikli kaynak sağlayarak atık ithalatını ve cari açığı azaltacağız. Atık ithal eden değil, ihraç eden ülke haline geleceğiz.”