BARTIN’DA ''SIFIR ATIK PROJESİ'' SEMİNERİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hayata geçirilen, 'Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Projesi'nin daha da yaygınlaştırılması amacıyla Bartın’da bilgilendirme semineri düzenlendi.

Kültür merkezinde düzenlenen seminere; Vali Sinan GÜNER, Milletvekili Av. Yılmaz TUNÇ, Garnizon Komutanı Dz. Kd. Alb. Mustafa ÇALIŞKAN, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzmanı Şule Bektaş, protokol üyeleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, muhtarlar, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Bartın’da Sıfır Atık Projesi’nin verilerini paylaşan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Özcan, “Pilot uygulama olarak Valilik ve İl Müdürlüğümüz Hizmet Binasına atık kumbaraları yerleştirilerek; cam, plastik, kağıt, metal, atık pil olarak ayrı ayrı toplanmaya başlanmış, toplanan atıklar kurulan geçici depolama alanlarında biriktirilerek geri dönüşüm tesislerine gönderilmiş ve ülke ekonomisine kazandırılmıştır. Müdürlüğümüz Hizmet Binası bünyesinde kurulan Atık Geçici Depolama Alanında Nisan ayından bugüne kadar bin 62 kilogram atık toplanarak Geri Dönüşüm Tesisine gönderilmiştir. Ayrıca İlimizde Sıfır Atık Projesinin 10 aylık verilerine göre; 22 ton kağıdın geri dönüşümünden 374 ağaç kesilmekten kurtuldu. 8 ton plastiğin geri dönüşümünden 128 varil petrolden tasarruf sağlandı. 2.5 ton camın geri dönüşümünden 3.5 ton hammaddeden tasarruf sağlandı. 646 kg metalin geri dönüşümünden 746 kilo hammaddeden tasarruf sağlandı. 1450 litre bitkisel atık yağdan 1450 litre biyodizel üretildi” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Uzmanı Şule Bektaş, “Ülkemizde de nüfusumuz gittikçe artıyor. Bununla birlikte enerji ve hammaddeye olan ihtiyacımız artıyor. Biz sürekli tüketiyoruz, tükenen bu ürünler bitiyor, daha sonra bu tükenen ürünlerle yeni bir üretim oluyor. Atık ortaya çıkıyor, tüketiliyor yeniden bir atığa dönüşüyor, sıfır atık oluyor. Dünyanın sorunu var, nüfus arttıkça tüketim artıyor ve bu biz çözüm olmuyor. Çevre kirliliği artıyor. Biz atık ortaya çıksın istemiyoruz. Atıkları azaltalım, atık oluşuyorsa bile onu hammaddeye çevirip kullanalım. Dünyada atık olmasından ziyade, atığın yeniden üretim sürecine girmesi önemli” diye konuştu.

Sıfır atık projesinin anlatıldığı sunumun ardından sahnelenen skeçler, sokak röportajları ve video gösterileri ile seminer sona erdi. 

PAGÇEV olarak, ‘Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık’ bilgilendirme toplantısına standlı katılım sağlanarak, geri dönüşüm ve çevre konularında bilgilendirme yapılmış, sıfır atık projesinin ülkemize katacağı değerler üzerinde durulmuştur.